Deze uitspraak werd gisteren gedaan in een ziekenhuisserie die ik kijk…..(ja ik weet het ‘guilty pleasure’). Ik moest er even over nadenken; is dat zo? Ik moet inderdaad toegeven dat ik niet zo van de verandering ben. Als iets werkt dan werkt het en dan duurt het best een behoorlijke tijd alvorens ik weer eens wat anders wil uitproberen. Ik kan me nog herinneren dat ik 5 jaar geleden voor de keuze stond om met AMG Coaching te starten en het heeft wel even geduurd alvorens ik de zekerheid en veiligheid van een vaste baan los durfde te laten. Maar ja, kijk nu eens naar de wereld waar we in leven. Corona zorgde er voor dat diverse bedrijven ineens stil vielen en nu met staatssteun overeind gehouden worden. In fase 2 zullen er ongetwijfeld toch veel mensen hun vaste baan verliezen, dus hoezo veiligheid en zekerheid?
Ik hoefde gelukkig geen TOZO (= overheidssteun ZZP-er) aan te vragen, want mijn werkzaamheden voor een grote serviceorganisatie, een computerbedrijf, een meetinstrumentatiebedrijf en een 2e spooradviesbureau kon ik online vervolgen. Het was een verandering waar zowel de cliënt als ik even aan moesten wennen, maar bij sommige cliënten werkte het zelfs beter. Dus iets om over na te denken voor de toekomst, want het scheelde ook kosten voor de werkgever en veel (reis)tijd. Dus alle veranderingen waar sommigen van ons nu mee te maken krijgen kunnen er ook toe leiden dat je eens goed nadenkt wat je als werkgever of werknemer wilt veranderen. Houd me ten goede; ik heb zelf ook in de WW gezeten dus ik weet hoe het voelt, maar die verandering van toen levert mij nu een prachtig coachbedrijf op waar ik met veel plezier cliënten help om assertiever om te gaan met lastige situaties. Doe de oefening eens aan het eind van deze pagina.
Terug naar dat ‘ten gronde richten’. Als ik naar de motivatie van veel cliënten kijk, dan is het inderdaad wel zo dat cliënten reeds bijna in de burn-out zitten of al uitgevallen zijn met stressklachten alvorens ze aan de bel trekken bij hun werkgever. Zo werkt het nu eenmaal (bijna altijd). Pas als je echt ‘pijn’ hebt, je alleen nog maar beren op je weg ziet of alleen nog maar bos en geen bomen meer, ga je wat doen om dit op te lossen (althans dat geldt voor velen van ons). Dit vraagt een behoorlijke verandering in iemands gedrag en gedachten en die komt je niet zomaar even aanwaaien. Dat is hard werken! Daarom maakt het mij altijd supertrots als het weer gelukt is om arbeidsongeschiktheid door een burn-out te voorkomen, zoals je kunt lezen in de aanbeveling van een back office medewerker.
Ben jij of ken jij zo’n medewerker die al te lang met stressklachten rondloopt of zelfs richting een burn-out gaat als hij niets verandert in zijn gedrag? Neem dan contact met mij op via info@amgcoaching.nl of 06-18326153. Zodat ik hem kan helpen hoe hij deze spanning kan wegnemen, zodat hij meer rust in zijn hoofd en lijf ervaart, makkelijker nee kan zeggen en beter omgaat met zijn beschikbare tijd. Kun jij het je permitteren om te wachten tot hij echt uitvalt?
Wat wil jij veranderen in jouw leven?
Heb jij inzichtelijk wat belangrijk is in dit leven voor jou? Zo ja, ben jij tevreden met je leven zoals je dat nu leidt of is lijden meer van toepassing? Wat zou je willen veranderen?
- Teken een cirkel.
- Het is de bedoeling dat je de cirkel gaat verdelen in taartpunten met de onderwerpen: Werk – Relaties – Gezondheid – Materiële zaken – Gevoelsleven. Bepaal eerst per onderwerp welke zaken hier voor jou onder vallen.
- Vervolgens bepaal je de taartpuntgrootte aan de hand van de hoeveel uren die je hieraan wekelijks besteedt.
- Welk stuk is het grootst? Wat zegt jou dat?
- Geef vervolgens aan elk taartpunt een cijfer van 1-10 op basis van hoe tevreden je bent over dit onderdeel van je leven.
- Welk onderwerp geef je een onvoldoende en welke een voldoende? Hoe komt dat?
- Hoe zou je willen dat de uren per onderwerp eruit zouden zien?
- Welke cijfers zou je willen dat elk onderwerp had?
- Breng vervolgens per onderdeel je doelen in kaart. Wat zou je bereikt willen hebben over 1 jaar?
- Wat over 5 jaar?
- Wat over 10 jaar?
- Wat als je 80 jaar bent; waar wil je dan op terugkijken?
- Hoe ga jij jouw doelen realiseren? Wat is al ok? Welke beren zie je op je weg?
- Wat of wie heb je nodig om jouw doelen te behalen?
- Wanneer kun je aan de slag en waar kun je mee starten? Tip: kleine stapjes!