Waarom heeft de één meer last van stress en de ander minder?

geplaatst in: Geen categorie | 0

We ervaren allemaal wel eens stress, maar de ene persoon lijkt er meer last van te hebben dan de ander. Hoe komt dat toch? Dit heeft alles te maken met draagkracht en draaglast. Draagkracht wordt o.a. bepaald door goed om te gaan met je beschikbare tijd, zorgen dat je energie op peil blijft en wat je vanuit je persoonlijkheid inzet om goed met stress om te gaan. Draaglast gaat om wat er op je pad komt, welke eisen stelt de omgeving en welke eisen stel je aan jezelf? Zijn die twee in evenwicht? Ben je krachtig genoeg om het hoofd te bieden aan moeilijke situaties of is de last te zwaar? Er zijn 9 aandachtsgebieden voor DRAAGKRACHT en 6 voor DRAAGLAST die we in een coachtraject inventariseren.

Hieronder 2 voorbeelden van DRAAGKRACHT; hoe sterk ben jij?

  • Goed timemanagement; we hebben maar 86.400 seconden tijd per dag en die komen nooit meer terug. Het is dus belangrijk dat je goed omgaat met jouw beschikbare tijd. Haal jij altijd de kastanjes uit het vuur voor anderen en kom je aan het eind van de dag tijd te kort voor je eigen klussen? Of loop je altijd achter de feiten aan omdat het door je perfectionistische inslag vaak langer duurt alvorens je iets af hebt? Bij goed timemanagement gaat het er niet om te prioriteren wat er op jouw to-do-lijst staat, maar om jouw prioriteiten op jouw to-do-lijst te zetten en je af te vragen ‘moet dit nu?’ Hoe is gesteld met jouw lijstje op je werk én thuis?
  • Wijze van omgaan met emoties; word jij standaard boos als iets niet loopt zoals jij wilt en laat je dit duidelijk blijken? Of pot je alle emoties op totdat het emmertje overloopt en je in huilen uitbarst? Of bespreek je jouw emoties maar niet, omdat je bang bent dat de ander boos wordt of je de ander daarmee niet wilt belasten? Of ga je als een ‘blij ei’ door het leven en zie je overal de positieve kanten van, terwijl je dat soms ook heel veel moeite kost? Kortom; welke emotie kost of levert jou energie op en hoe ga je in het algemeen met je emoties om?

Hieronder 2 voorbeelden van DRAAGLAST; wat heb jij te verduren?

  • Belastende werkfactoren; Vind je je baan leuk en ga je (bijna) elke dag met plezier naar je werk? Ben je betrokken bij je collega’s en het bedrijf waarvoor je werkt? Of zijn er taken die je te zwaar vindt, omdat je bijvoorbeeld onvoldoende bent opgeleid of je een dagje ouder wordt en het fysiek allemaal niet meer zo lekker gaat? Of vind je de verantwoordelijkheid van jouw functie te zwaar? Of heb je een leidinggevende waar je het niet zo goed mee kunt vinden? Of zit je bedrijf in een reorganisatie en staat je baan op de tocht? Welke factoren spelen daar een zware rol?
  • Eisen / verplichtingen / problemen; welke eisen stel aan jezelf? Hoe perfect moet je zijn? Welke verplichtingen moet jij allemaal nakomen; van je omgeving en van jezelf? Welke problemen komen er nog meer op je pad?

Bij iedereen is de weegschaal wel eens uit balans en dat is niet erg. Maar het is wel van belang dat jij in de gaten hebt wat voor jou de triggers zijn dat de weegschaal te ver doorslaat. Breng bovenstaande eens in kaart voor jezelf. Bespreek de uitkomsten met je partner, goede vriend(in) of als het werk een belastende factor is met je leidinggevende, bedrijfsarts of HR-afdeling. Kortom, hoe is het gesteld met jouw draagkracht en draaglast? Is het mogelijk om twee problemen te selecteren die je makkelijk kunt oplossen of om los te laten omdat je er toch geen invloed op hebt?

PS: vaak merkt een werkgever dat jouw draagkracht afneemt als je je bijvoorbeeld vaker of langer ziekmeldt of je lontje korter wordt. Willen jullie voorkomen dat de balans helemaal negatief uitvalt, bel me dan op 06-18326153 of mail naar info@amgcoaching.nl.


Wist je dat………

  • In 2020 1,3 miljoen werknemers in Nederland last hadden van burn-out klachten? In 2019 was dat ook al zo;
  • In 2020 37% van de werknemers werkdruk of werkstress aangeeft als reden voor verzuim? In 2019 was dat nog 35%;
  • In 2020 werknemers 11 miljoen dagen hebben verzuimd met werkstress als reden voor het verzuim? Dat was in 2019 ook al zo;
  • In 2018 de verzuimkosten zijn gestegen van 2,8 miljard euro naar 3,1 miljard euro wegens werkstress?
  • De verzuimkosten per werknemer in 2018 gestegen zijn van € 8.100,– naar € 9.100,– per werknemer?
  • Door AMG Coaching preventief in te zetten de kans groter is dat je verzuim voorkomt bij een gestreste medewerker? Mijn trajecten kosten nog niet eens de helft van de bovengenoemde verzuimkosten. Nieuwsgierig? Vraag een offerte bij mij op via info@amgcoaching.nl. of bel 06-18326153.

Heb jij al JA gezegd tegen het downloaden van mijn E-book over “Nee Zeggen”?

Ik ben expert in op de juiste momenten en op de juiste manier nee zeggen, maar dit is niet altijd zo geweest. Ik heb daarom een e-book over “Nee Zeggen” geschreven. In mijn e-book vertel ik wie ik ben, waarom ik dit e-book heb geschreven en geef ik je 3 gouden tips om nee te zeggen die altijd toepasbaar zijn. Ga mijn tips eens toepassen en kijk hoe ver je hiermee komt. Of geef de tips door aan die werknemer die wel wat hulp kan gebruiken. Je kunt het E-book aanvragen via deze link op mijn website. Veel plezier en succes ermee!